НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕКСТОВЕ И ДОКУМЕНТИ ОТ УЧИТЕЛЯ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

20. Побеждаване

Паневритмия - 2013
Алтернативен линк

20. ПОБЕЖДАВАНЕ


Музика: „Побеждаване“ - размер 3/8 - 80 такта.


Публикувано изображение


Публикувано изображение

Денят пристига след нощта
и радост иде след скръбта.
Вървиме ний по светлий път.
Прегради няма да ни спрат.
Тъй безспирно ще вървиме
с вяра и любов в гърдите,
към победи ще летиме,
докат’ гледат ни очите.

Бодро вдигаме чела,
смело тръгваме напред!
Дори в неволя и беда
за нас е хубав Божий свет.
Милва ни тихият зефир.
Пеят ни птички с весел глас.
Лей се в душата еликсир
при изгрев слънце в ранен час.
Милва ни тихият зефир.
Пеят ни птички с весел глас.
Лей се в душата еликсир
при изгрев слънце в ранен час.

Изходно положение: Изпълнителите са наредени по двойки в кръг, лявото рамо към центъра, краката прибрани, ръцете, изнесени надолу вдясно до 45° (с длани към тялото). (Фиг. 20.1)

Ход на движенията:

1-ви такт - при 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете се движат дъгообразно напред и нагоре до 45° с длани напред. Краката на място.

2-ри такт - при 1-во време стъпка напред с десния крак, при 2-ро и 3-то време левият крак се спира на пръсти. При 1-во време ръцете се подвижват успоредно и нагоре, при 2-ро и 3-то време като че подтикват нещо нагоре с пластично движение на лакти и китки. Тялото следва устрема на движението на ръцете (Фиг. 20.2).


Публикувано изображение


Забележка: При това упражнение тялото е винаги обърнато напред, то не се обръща встрани, както при „Евера“. Движенията на ръцете са винаги успоредни.

3-ти такт - при 1-во време с леко полюляване тежестта на тялото преминава на левия крак, при 2-ро време десният крак се повдига и сгъва в коляното и при 3-то време пръстите са насочени надолу. При 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете се движат дъгообразно наляво встрани надолу, лявата минава по-назад (Фиг. 20.3).


Публикувано изображение


4-ти такт - при 1-во време стъпка с десния крак напред, при 2-ро време тежестта на тялото с полюляване минава на него и при 3-то време левият крак е опрян на пръсти. При 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете правят дъгообразно движение напред до 45°, както и в 1-ви такт.

5-и такт - при 1-во време стъпка напред с левия крак; при 2-ро и 3-то време десният крак се допира на пръсти. При 1-во, 2-ро и 3-то време ръцете правят успоредно движение нагоре и напред, като че подтикват нещо с пластично движение в лактите и китките. Тялото следва устрема на движението на ръцете.

6-и такт - при 1-во време с леко полюляване тежестта на тялото преминава на десния крак; при 2-ро време левият крак се повдига и сгъва в коляното, с върха на пръстите опира горната част на стъпалото на другия крак и при 3-то време пръстите са насочени надолу. Ръцете заемат изходното положение.

Тези движения от 6 такта се повтарят до края на музиката.

Обяснение: Едновременно движение на ръцете напред и нагоре, като че ли блъскат въздуха. Това е завладяване на всичко онова, което е придобито, за да станем разумни господари на онова, което сме придобили.


Публикувано изображение


Публикувано изображение



, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ